Vilniaus Pranciškaus Skorinos gimnazija

135-osios Jankos Kupalos ir Jakubo Kolaso gimimo metinės

2017 metais minimos baltarusių literatūros klasikų Jankos Kupalos ir Jakubo Kolaso 135-osios gimimo metinės, kurios iškilmingai pažymėtos Baltarusijoje ir už jos ribų.

Mūsų gimnazijos mokiniai ir mokytojai taip pat pagerbė įžymius Baltarusijos poetus, artimiau susipažino su literatūros klasikų paveldu.

Gegužės 5 dieną gimnazijoje buvo iškilmingai atidaryta paroda „Neužges žvaigždės danguje“, kurią parengė Valstybinis Jankos Kupalos literatūros muziejus. Ši paroda skirta baltarusių poeto gyvenimui ir kūrybai Vilniuje. Renginio metu organizuota pilietinė-kultūrinė akcija „Skaitome Kupalą kartu“: mokiniai ir mokytojai deklamavo poeto eilėraščius baltarusių ir lietuvių kalbomis.

Vasaros atostogų pradžioje, birželio 3 dieną, vyresniųjų klasių mokiniai aplankė Valstybinį Jankos Kupalos ir Jakubo Kolaso muziejų Minske, susipažino su klasikų gyvenimu ir kūryba, jų vaidmeniu šalies istorijai ir kultūros raidai. Birželio 8 dieną Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje vyko projekto „Žvaigždė užgęsta, o dvi nušvinta“ pristatymas, kurio metu gimnazistai susipažino su Jankos Kupalos asmenybe ir kūryba, jos įtaka Baltarusijos tautinio teatro menui XX amžiaus pradžioje. Lapkričio 9 dieną II ir III klasių mokiniai dalyvavo poeto Jakubo Kolaso memorialinės lentos (Trakų g. 1) atidarymo iškilmėse. Prieš 110 metų šiame pastate buvo įsikūrusi laikraščio „Naša Niva“ redakcija, kurioje dirbo ir J. Kolasas.

Rudens atostogų metu 2 klasės mokinė Jelizaveta Lukša su mama apsilankė Jakubo Kolaso gimtinėje Akinčycuose - nedideliame architektūriniame komplekse, kuriame šiandien įsikūręs muziejus „Akinčyca“. Lapkričio 6 dieną jos surengė virtualią ekskursiją po gimtąsias poeto vietas 2-os klasės mokiniams. Renginio metu mokiniai susipažino su rašytojo kūriniais, o savo įspūdžius perteikė piešiniuose.

Lakričio 27 dieną gimnazijoje įvyko meninio skaitymo konkursas, skirtas 135-osioms Jakubo Kolaso ir Jankos Kupalos gimimo metinėms paminėti. Renginio pradžioje vyko filmo peržiūra apie baltarusių klasikus, 5, 7 ir 8 klasių mokiniai deklamavo eilėraščius. Konkurso nugalėtojais tapo Diana Vincukevičiūtė (5 kl.), Ksenija Golub (5 kl.), Anastasija Jasinskaja (8 kl.). Mokiniai supažindinti su projektais „Poeto keliais“ (8 kl.), „Dėdė Vilniuje“ (7 kl.). Gimnazijos muziejuje ir bibliotekoje parengtos ekspozicijos, skirtos poetų jubiliejams.

Gimnazija vykdo priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas.

Steigėjas – Vilniaus miesto savivaldybė

Teisinė forma – biudžetinė įstaiga

Mokomoji kalba - baltarusių

Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 191722390

Vilniaus Pranciškaus Skorinos gimnazija

Sietyno g. 21, Vilnius LT-04316

Tel. / faksas +370 5 245 9127

rastine@skorinos.vilnius.lm.lt

© 2024 Vilniaus Pranciškaus Skorinos gimnazija