Vilniaus Pranciškaus Skorinos gimnazija

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“

Š.m. rugsėjo 11-18 d. jau septynioliktą kartą vyko nacionalinis mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“. Festivalio organizatoriai visus mokslo ir technologijų mėgėjus pakvietė į daugiau kaip 350 nemokamų paskaitų, ekskursijų, eksperimentų ir nuotykių. Šiais metais Vilniaus Pranciškaus Skorinos gimnazijos mokiniai ir mokytojai aktyviai dalyvavo įvairiuose festivalio renginiuose.

Rugsėjo 14 d. 8 klasės mokiniai dalyvavo geografijos pamokoje „Mineralų atpažinimas ir uolienų mikropasaulis“ VU chemijos ir geomokslų fakulteto geomokslų instituto geologijos muziejuje. Jie mokėsi atpažinti mineralus, pažvelgė į uolienų vidų, pamatė, kaip skiriasi uolienų makro ir mikro pasauliai. III gimnazijos klasės mokiniai dalyvavo paskaitoje „Saulės planetų sistema – paslaptingų kosminių kūnų pasaulis“, kurioje sužinojo naudingos informacijos apie Saulės sistemos planetas, planetų sistemos formavimąsi aplink žvaigždes, kitų kosminių kūnų sukimąsi aplink Saulę.

Rugsėjo 15 d. 6 klasės mokiniai dalyvavo renginyje „Pasivaikščiojimas po molekulių pasaulį“, vykusiame VU Gyvybės mokslų centre. Renginio metu LMA tikrasis narys, prof. habil. dr. Eugenijus Butkus pakvietė mokinius leistis į atradimų virtinę ir iš arčiau pažinti mokslą. Jie sužinojo, kad molekulės vaikšto, keliauja nanotransporto priemonėmis, žiūri į veidrodį ir mato savo atspindį, dažo(si), kvepia, skanauja, kovoja su ligų sukėlėjais. Visa tai panaudojama, kuriant naujas naudingas medžiagas.

Rugsėjo 16 d. I gimnazijos klasė dalyvavo praktiniame užsiėmime „Ko dar nežinojome apie tekstilę“ Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Užsiėmimo metu buvo demonstruojami neįtikėtinos kilmės pluoštai, unikalios struktūros siūlai, išmaniosios tekstilės medžiagos. Buvo galima pasimatuoti gelbėtojų aprangą su pilna kvėpavimo įranga, išbandyti kostiume integruotų dujų, temperatūros, slėgio, judesio jutiklių bei elektroninės tekstilės galimybes.

Rugsėjo 17 d. 7 klasės mokiniai dalyvavo paskaitoje „Paslaptingas CERN pasaulis“. Mokiniai sužinojo, iš ko sudarytas mus supantis pasaulis, kaip CERN laboratorijoje stebimos mažosios Visatos dalelės. Jie pabandė pabūti šios laboratorijos tyrėjais ir atrasti savo Higso bozoną.

Paskutinę festivalio dieną I-II gimnazijos klasių mokiniai dalyvavo renginyje „Raštijos raida nuo seniausių laikų iki mūsų dienų“, vykusiame LMA Vrublevskių bibliotekoje. Mokiniai susipažino su bibliotekos istorija, Tado Vrublevskio visą gyvenimą kaupta kolekcija, pamatė unikalius bibliotekoje saugomus dokumentus: dantiraštį, kuriam daugiau nei 5 tūkstančiai metų, XVI a. giesmyną, Brastos Bibliją, pirmuosius Lietuvos laikraščius „Varpą“ ir „Lietuvos aidą“, žymių žmonių laiškus, didžiausią ir mažiausią knygą Lietuvoje.

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“ suteikė visiems naujų žinių, atradimų, įspūdžių, įdomios patirties. Tai išskirtinė proga iš arti susipažinti su mokslo pasauliu, įvairių sričių mokslo atradimais ir patiems išbandyti tyrėjo darbą. Šios netradicinės edukacinės veiklos mokiniams įrodė, kad mokslas yra labai įdomus ir intriguojantis.

Gimnazija vykdo priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas.

Steigėjas – Vilniaus miesto savivaldybė

Teisinė forma – biudžetinė įstaiga

Mokomoji kalba - baltarusių

Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 191722390

Vilniaus Pranciškaus Skorinos gimnazija

Sietyno g. 21, Vilnius LT-04316

Tel. / faksas +370 5 245 9127

rastine@skorinos.vilnius.lm.lt

© 2024 Vilniaus Pranciškaus Skorinos gimnazija